KOSGEB Veri Tabanına Kayıt Nasıl Yapılır? (2018 Yılı Durum Sorgulama)

KOSGEB veri tabanına kayıt nasıl yapılır, sorusu KOSGEB desteklerinden faydalanmak isteyen KOBİ’lerin ve girişimcilerin cevabını aradıkları en önemli sorulardan birisidir. KOSGEB’e sadece KOBİ’ler üye olabilmektedir. Öncelikle KOBİ nedir KOSGEB tanımı isimli yazımızda KOBİ’ler ile ilgili genel bilgilere ulaşabilirsiniz. Çünkü KOSGEB veri tabanına kayıt yapılmadan herhangi bir KOSGEB desteğine başvuru yapmak mümkün değildir. KOSGEB destekleri için bütün başvurular, KOSGEB E-KOBİ sistemi üzerinden yapılmaktadır ve bunun için de KOSGEB veri tabanına kayıt gerekmektedir. KOSGEB veri tabanına kayıt nasıl yapılır, sorusuna ilişkin tüm detayları sizinle paylaşacağız.

KOSGEB Veri Tabanına Kayıt Nasıl Yapılır?

Öncelikle KOSGEB veri tabanına kayıt yapmadan önce yanınızda bulundurmanız gereken bilgi ve belgeleri sizinle paylaşmak istiyorum. Çünkü kayıt yapılırken bu belgelerde yer alan bilgilere ihtiyacınız olacaktır.

  • Vergi Levhasını mutlaka yanınızda bulundurunuz.
  • SSK işyeri sicil numarasını içeren belgeyi yanınızda bulundurunuz. Genellikle SGK Hizmet Listesi’nin üst kısmında yazmaktadır. Eğer SSK İşyeri Tesciliniz yoksa 10 haneli Bağ-Kur numaranızı yanınızda bulundurunuz.
  • Esnaf veya Ticaret Sicil Gazetenizi yanınızda bulundurunuz.
  • E-posta adresiniz yoksa bir tane e-posta adresi edinmelisiniz.
  • Bir önceki yılın Kurumlar Vergisi/Gelir Vergisi Beyannamesini yanınızda bulundurunuz. Bu belgeyi muhasebecinizden edinebilirsiniz.
  • Bir önceki yılın Toplam SSK Prim Gün Sayısı bilgisini muhasebecinizden edinmelisiniz. Örneğin, 2016 yılı Toplam SSK Prim Gün Sayısı nedir? sorusunu yöneltebilirsiniz muhasebecinize. O da SSK Tahakkuk Fişlerinde yazan prim gün sayısını her ay için toplayacak ve size bir sayı söyleyecektir. Bu sayıyı bir yere not alın.

Evet, tüm bu bilgi ve belgeleri edindiyseniz, KOSGEB’e nasıl kayıt yapılır ve üye olunur,  bu sorunun cevabına geçebiliriz.

KOSGEB Veri Tabanına Kayıt Sürecine İlişkin Usul ve Esaslar Nelerdir?

Yukarıda paylaştığım bilgi ve belgeler yanınızda ve artık KOSGEB veri tabanı kayıt işlemi gerçekleştirebiliriz. Aşağıda yer verdiğim talimatlara uymanızı tavsiye ederim.

1-Adım: Sisteme Giriş Yapınız.

Öncelikle sistem ekranına ulaşıyorsunuz. Sol tarafta ”KOSGEB’e İlk Başvuru” kısmını görmüşsünüzdür. ”KOSGEB’e İlk Başvuru” kısmına tıkladıktan sonra ”BAŞVUR” butonuna tıklamalısınız.

kosgeb veri tabanına kayıt nasıl yapılır

2-Adım: İlk Sayfayı Doldurunuz ve İkinci Sayfa Geçiş Yapınız.

”Başvur” butonuna tıkladıktan sonra karşınıza KOSGEB veri tabanına kayıt formu gelecektir. Bu sayfada yer alan bilgileri kusursuz ve eksiksiz bir şekilde doldurmalısınız. Yukarıda paylaştığım belge listesi yanınızdaysa hiçbir zorluk yaşamayacaksınız. Bu bölümde bazı uyarılarda bulunmak istiyorum.

  • Eğer şahıs işletmesi iseniz mutlaka ”İşletme Adı” kısmında adınız ve soyadınız da bulunmalıdır. Tüzel kişilikseniz yani şirketseniz ticaret unvanınızı doğru bir şekilde ticaret sicil gazetesi ile uyumlu bir şekilde yazın.
  • Eğer şahıs işletmesi iseniz TC kimlik numaranız, vergi numaranızdır. Eğer şirketseniz vergi levhasında yazan 10 haneli vergi numaranızı ilgili alana yazmalısınız.
  • SSK İşyeri Sicil Numarası için ilk 21 haneyi girin. Yoksa Bağ-Kur numaranızı yazmalısınız.
  • Faaliyet kodunuzu seçerken Vergi Levhanızın ”Ana Faaliyet Kodu” kısmındaki ilk dört haneyi baz alarak seçiminizi yapın.
  • Adres bilgisinin Esnaf/Ticaret Sicil Gazetesi ve Vergi Levhası belgeleri ile uyumlu olduğuna dikkat edin.
kosgeb veri tabanına kayıt

3-Adım: İkinci Sayfayı Doldurunuz.

İlk sayfada yer alan ”Kaydet” butonuna tıkladıktan sonra diğer sayfaya geçiş yapacaksınızdır. Bu sayfada yer alan bilgileri aşağıda paylaşacağım bilgiler doğrultusunda rahatlıkla yapabilirsiniz.

  • Yıllık net satış hasılatı kısmına Kurumlar/Gelir Vergisi Beyannamesinde yer alan ”Net Satış Hasılatı” kısmında yazan sayıyı yazabilirsiniz.
  • Mali bilanço toplamı kısmına Kurumlar/Gelir Vergisi Beyannamesinde yer alan ”Aktif Toplamı” kısmında yazan sayıyı yazabilirsiniz. Ayrıca, KOSGEB mali bilanço toplamı nedir? isimli yazımıza da göz atabilirsiniz.
  • YİB kısmına ise muhasebecinizden aldığınız Toplam SSK Prim Gün Sayısını yazabilirsiniz. Eğer, Bağ-Kur’lu iseniz bu sayıya 360 ekleyerek yazın.
  • Son olarak yetkili kişi ekleyerek ”Kaydet” butonuna tıklayabilirsiniz. Eğer adresiniz yanlış ise ”Adres Güncelle” kısmını da düzenleyebilirsiniz.

4-Adım: Tüm Belgeleri KOSGEB’e Teslim Ediniz.

Son olarak karşınızı bir sayfa gelecektir. Bu sayfada KOBİ Bilgi Beyannamesi ve KOBİ Bilgi Dokümanı dosyaları yer alacaktır. Bu dosyaları, indirerek çıktılarını almanız gerekmektedir. İlgili kısımlarına imza ve kaşe atarak aşağıdaki belgeler ile birlikte bağlı bulunduğunuz KOSGEB İl Müdürlüğünüze ya elden ya da kargo yoluyla iletmeniz gerekmektedir.

  • KOBİ Bilgi Beyannamesi (Sistemden çıktı alıp imzalamalısınız.)
  • KOBİ Bilgi Dokümanı (Sistemden çıktı alıp imzalamalısınız.)
  • İmza Sirküleri / İmza Beyannamesi
  • Esnaf/Ticaret Sicil Gazetesi

KOSGEB İl Müdürlüğünüz veri tabanına kayıt işlemini onayladığında sisteme kayıtlı cep numaranıza bir SMS gönderecektir. Kayıt onay sürecinin takipçisi olun.

KOSGEB Veri Tabanına Yeni Kayıt Tarihi Nedir?

KOSGEB veri tabanına kayıtlar bir yıl geçerlidir. Yeni mali dönemde ise kayıtların güncellenmesi gerekmektedir. Her yılın Mayıs ayında kayıtların genellikle güncellenmesi gerekmektedir. Çünkü işletmelerin Mart ve Nisan aylarında bir önceki yıl mali verileri ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle, işletmelerin veri tabanına kayıtlı bilgilerinin de güncellenmesi gerekmektedir.

KOSGEB Veri Tabanı Kayıt Durum Sorgulama 2018

İşletmenizi daha önce KOSGEB veri tabanına kayıt yaptırmış olabilirsiniz. Ancak, bunu hatırlamayabilirsiniz. Bu durumda, kullanıcı adı ve şifreniz ile sisteme giriş yapmalısınız. Daha önce veri tabanına kayıt yapılıp yapılmadığını sorgulayabilirsiniz.

Soru Sor veya Yorumunu Gönder

E-posta hesabınız yayımlanmayacaktır..