KOSGEB mülakat soruları, bu soruların cevapları ve mülakat sonuçları, KOSGEB yeni girişimci desteği sürecinin en çok merak edilen konuları arasında yer almaktadır.
Yeni işletme açacak olan ve KOSGEB’den destek almak isteyen girişimciler, bir takım süreçleri yaşamak zorundadır. Bu süreçlerden birisi de KOSGEB mülakatlarıdır. Mülakatları dedim çünkü bu süreçte 2 farklı mülakat yapılabilmektedir. Başlıca KOSGEB mülakatları şunlardır:
- KOSGEB girişimcilik kursuna katılmak için girilen mülakatlar
- KOSGEB yeni girişimci desteğine hak kazanmak için girilen mülakatlar
Her iki mülakat için de yetkililer tarafından girişimcilere bir takım sorular yöneltilmektedir. Yazımızda en fazla yöneltilen mülakat sorularına, cevaplarına ve bu mülakatların sonuçlarına ilişkin konulara yer vereceğim.
KOSGEB mülakatına girenler ve girecek olanlar için hazırladığımız bu yazı, umarım işinize yarayacaktır.
İçindekiler
KOSGEB mülakat soruları ve cevapları nelerdir?
Yukarıda da ifade ettiğim gibi girişimcilik kursu mülakatları ile KOSGEB girişimcilik desteği mülakatları farklıdır. Bu nedenle, yöneltilen mülakat soruları da farklı olmaktadır. Şimdi her iki mülakatta yöneltilen sorulara geçelim.
KOSGEB girişimcilik kursu mülakat soruları ve cevapları
KOSGEB girişimcilik kurslarına zaman zaman talep çok fazla olabilmektedir. Bu nedenle, bu eğitimi düzenleyen kurumlar da kendi mülakatlarını yaparak girişimcilik kursu katılımcılarını belirlemektedir. Bazı kurslar için ise mülakat yapılmamaktadır.
KOSGEB girişimcilik sertifikası almak için ve kursların daha etkin katılımcılar ile devam edebilmesi, kursa katıldıktan sonra işletme açma fikrine sahip olanların kursa katılmalarını sağlamak amacıyla girişimcilik kursu mülakatları olmaktadır.
Mülakat günü geldi ve mülakata katıldınız. Girişimcilik kursu mülakattında karşılaşacağınız temel sorular şu şekilde olacaktır:
- Daha önceki tecrübelerinizden bahsedebilir misiniz?
Bu soruda olabildiğince tecrübe ve yetkin olduğunuz alanlardan bahsedin. Yetkin olduğunuz alana ilişkin iş kurma fikrine sahip olduğunuzu belirtin. Ayrıca, çalıştığınız faaliyet alanlarını ifade edin.
- Daha önce adınıza ait herhangi bir işletme oldu mu? Olduysa neden kapattınız?
Daha önce size ait bir işletme olduysa onlardan bahsetmeniz gerekecek. Neden kapandığına dair doğru argümanlar üretmelisiniz. Başarısız olduğunuzu belli etmeyin.
Eğer daha önce adınıza işletme açılmadıysa bu soruyu kolaylıkla bertaraf edebilirsiniz.
- Girişimcilik kursuna katıldıktan sonra işletme açmayı düşünüyor musunuz?
Bu sorunun cevabı kesinlikle evet olmalı. En kısa sürede iş planı ile başvurunuzu yapacağınızı ve onaylandıktan sonra işletme açacağınızı belirtin.
İş fikrinizden bahsedin. İş fikrinizi anlatırken konuya hakim olduğunuzu belli edin. İş fikriniz ile ilgili tecrübelerinizi ön plana çıkartın.
- İşletme açmanız için yeterli sermayeye sahip misiniz?
Eğer yeterli sermayeye sahip değilseniz, bu sizin işletme açamayacağınızı gösterir. Sadece KOSGEB desteği ile işletme açılamayacağını herkes biliyor. Bu nedenle, yeterli sermayeye sahip olduğunuzu, KOSGEB desteği ile daha sürdürülebilir bir işletme açabileceğinizi ve bu nedenle, mutlaka KOSGEB yeni girişimci desteğinden faydalanmak istediğinizi belirtin.
Tüm bu soruların haricinde, farklı sorular da yöneltilebilir ancak diğer sorular, o kadar da kritik olmayacaktır.
KOSGEB girişimcilik kursu testi
Bazı durumlarda, girişimcilik kursu testi de uygulanabilmektedir. Testte vereceğiniz cevaplar puanlanır ve girişimcilik kursuna katılıp katılamayacağınız belirlenir.
KOSGEB girişimcilik testi ile ilgili sorular ve cevaplara aşağıdaki görselden ulaşabilirsiniz.
KOSGEB girişimcilik destek programı mülakat soruları ve cevapları
KOSGEB girişimcilik kursu mülakatını geçtiniz, kursa katıldınız ve sertifika aldınız. Bu süreçten sonra iş planı yazarak KOSGEB yeni girişimci desteğine başvurmanız gerekecektir.
KOSGEB yeni girişimci desteği için KOSGEB iş planınızı değerlendirmek üzere sizi Kurul’a davet edecektir. Kurul’a katılarak iş fikrinizi, iş planınızı anlatmanızı isteyecektir.
Bu da bir nevi mülakat havasında geçmektedir. Kurul üyeleri sizden doğru cevapları almaya çalışacaktır. Kuruldaki sunumunuz ve sorulan sorulara vereceğiniz cevap başvurunuzun onaylanıp onaylanmayacağını belirleyecektir.
İşte size sorulması muhtemel sorular:
- Neden bu iş fikrini seçtiniz?
Tecrübenizin olduğunu, bu işi kurmak için çok istekli olduğunuzu ve motivasyonunuzu ifade edin.
- Öz sermayeniz yeterli mi?
Yeterli demelisiniz. Ancak, KOSGEB desteği ile finansman yapınızın daha da güçleneceğini ifade edin. Bu da işletmenin sürdürülebilirliğine katkı sağlayacaktır.
- Kurulacak olan işletmeyi en az 3 yıl kapatmazsınız değil mi?
İş planınızı doğru kurguladığınızı, risklere karşı önlem aldığınızı, KOSGEB desteği ile finansman yapınızın daha da güçleneceğini ve en az 3 yıl işletmenin devamlılığını sağlayacağınızı ifade edin. İfade ederken gerekçeleriniz ile söylemlerinizi kuvvetlendirin.
Bu sorunun cevabını ilgili yazımızdan okuyabilirsiniz.
KOSGEB mülakat sonuçları 2024-2025 ne zaman açıklanır?
KOSGEB mülakatları aşağıdaki şekilde açıklanır:
- KOSGEB girişimcilik kursları için mülakat sonuçlarını öğrenmeniz için ilgili kurumu aramanız gerekmektedir. Sonuçların açıklandığı online bir platform yoktur.
- KOSGEB girişimcilik destek programı mülakat sonuçları ise sunum yapmanızdan itibaren 15 gün içerisinde tarafınıza yazılı olarak iletilir. Kurul tarihinden itibaren 15 gün beklemeniz gerekmektedir.
KOSGEB mülakat süreci ile ilgili tüm sorularınızı bize iletebilirsiniz.
İlgili İçerikler: KOSGEB’e nasıl başvurulur? ve KOSGEB girişimcilik eğitmeni nasıl olunur? Şartları nelerdir?
Sağlıcakla kalın.