Kırtasiye dükkanı açmak, ülkemizde karlı iş fikirlerinden birisi olarak değerlendirilebilir. Kırtasiye Açma Maliyeti de 2024-2025 yıllarında en çok merak edilen başlıkları arasında yer almaktadır. Bunun başlıca sebebi ise ülkemizde yaklaşık 20 milyon öğrencinin aktif eğitim hayatını sürdürüyor olmasıdır. Bu rakamı, diğer ülkelerle kıyasladığımızda öğrencilere yönelik bir iş fikrinin gerçekten potansiyeli olan bir alan olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Tabi, sırf ülkemizde 20 milyon öğrenci var diye kırtasiye dükkanı açılmaz, ama bu bilgi de göz ardı edilmemelidir. Hangi sektörde olursanız olun, başarılı bir işletme kurmanın farklı parametrelere bağlı olduğunu söylemeliyiz. Tecrübe, yeterli sermaye, iş yeri seçimi, rakiplerin durumu, bölgenin demografik özellikleri, pazarlama planı, ürün ve hizmet kalitesi ve daha birçok kriteri dikkate alarak işletme kurmalıyız.
Bugünkü yazımızda sizlere kırtasiye dükkanı açma maliyeti, kırtasiye dükkanı kar marjı, günlük ciro ve benzeri konularda açıklamalarda bulunacağız. Kırtasiye dükkanı açmadan önce yazımızı dikkatli bir şekilde inceleyerek girişimcilik hayatınıza bir adım önde başlayabilirsiniz.
İçindekiler
Kırtasiye dükkanı AÇMAK Karlı MI?
Öncelikle, ülkemizde her sektörde başarılı olmak mümkündür. Bu sektörlerden birisi de kırtasiyecilik sektörüdür. Ancak başarısızlık da söz konusu olabilir. Başarı ile başarısızlık arasındaki kriterlere dikkat ederseniz, başarılı tarafta olan girişimci siz olursunuz. Bu kriterleri size açıkladıktan sonra kırtasiye dükkanı kar marjlarından bahsedebiliriz.
- Tecrübe: Kırtasiyecilik alanında mutlaka tecrübe kazanmış olmanız gerekiyor. Daha önce bu alanla alakalı bir sektörde faaliyet göstermiş olmanız, sizi bir adım öne geçirecektir. Sektördeki toptancı firmaları tanımaz, ikili ilişkilerde sizi avantaj sağlayacaktır. Yine hangi ürünlerin ve markaların daha çok satıldığının tespiti, uygun fiyat politikası ve kaliteli ürün ikilisini belirlenmesi vb. konular genellikle tecrübe ile gerçekleştirilir. Bu alanda tecrübeniz yoksa ilk adımda size deneyim sağlayacak bağlantılar kurmalısınız. Bu bağlantıları, doğrudan sektördeki kişiler ile birebir görüşerek edinebilirsiniz.
- Yeterli Sermaye: Yeterli sermayeniz yoksa sadece kırtasiye sektörü için söylemiyorum, hiç bir şekilde girişimcilik hayatınıza başlamayın. Yeterli sermayesi olmadan girişimci olan kişilerin başarılı olma ihtimali yok denecek kadar azdır. Elbette belirli bir oranda kredi ya da borç kullanacaksınız. Ancak bu oran toplam sermayenizin en fazla %30’u olmalıdır. Yani gerekli olan sermayenizin %70’ini cebinizden, %30’unu ise borç ve kredi ile oluşturabilirsiniz. Aksi takdirde, büyük sıkıntılar ile karşılaşmanız olasıdır.
- Yer Seçimi: Kırtasiye dükkanı için doğru bir yer bulmalısınız. Yer seçimi yaparken elbette kira giderini de göz önünde bulundurmanız gerekecektir. Bu nedenle, hem kira gideri hem de doğru yer olması kriterlerini bir arada düşünerek hareket etmelisiniz. Kira gideri düşük diye alakasız, öğrencilere veya okullara uzak bir yerden yer seçimi yaparsanız, zarar edersiniz. Çünkü kırtasiye dükkanı açacağınız bölgede yeterli müşteri portföyü yoksa kısa süre içerisinde yer değişikliğine gitmek zorunda kalırsınız. Bu nedenle, yer seçimi, başarılı bir girişimde ilk dikkat edilmesi gereken hususlardan birisidir.
- Rakiplerin Durumu: Kırtasiye dükkanı açacağınız bölgede rakiplerinizi önceden iyi bir şekilde analiz etmelisiniz. Rakiplerin yer seçimi, alanı, sahip olduğu mal miktarı ve çeşitliliği, satış fiyatları vb. durumları iyi bir şekilde ele almalı ve kendi pozisyonunuzu bu bilgiler ışığında değerlendirmelidir. Güçlü rakipleriniz söz konusu ve bu rakiplerle rekabet edemeyeceğinizi düşünüyorsanız, farklı bölgeleri araştırmanızı öneririm.
- Tanıtım: Yukarıdaki kriterler tamamsa artık doğru bir tanıtım stratejisi belirlemeniz gerekiyor. Sizi kısa sürede duymalarını istiyorsanız, uygun fiyat stratejisi belirlemelisiniz. Bu sayede, kulaktan kulağa dükkanınızın ismi yayılacaktır. Yine totem tabela, kartvizit, broşür çalışması da yapmanız gerekiyor.
Kırtasiye dükkanı kar marjı ne kadar?
Kırtasiyecilikte iş hacmi yüksektir. Kırtasiye sezonunda (okulların açık olduğu dönem) çok fazla ürün satarsınız. Ancak kar marjı, çok yüksek değildir. Maksimum kar marjının %30 seviyesinde olduğunu söyleyebiliriz. Bazı ürünlerde kar marjı, bu orandan daha yüksek veya düşük olabilir. Bu kar marjı oranının ortalama bir değer olduğunu söyleyebiliriz.
Kırtasiye dükkanı günlük ciro değerinin %30’u size günlük karınızı verecektir. Peki ama kırtasiye dükkanın günlük cirosu ortalama ne kadar olur?
Açıkçası bu sorunun cevabı, kırtasiye dükkanına göre değişmektedir. Ancak yine ortalama bir tutar söylemek gerekirse, iyi bir yerde açılmış ve ürün çeşitliği çok olan bir kırtasiye dükkanının günlük cirosu 40.000 TL üstünde olacaktır.
Kırtasiye dükkanı açma maliyeti 2024-2025 yılında ne kadar?
Bu sorunun standart bir cevabı bulunmamaktadır. 100 metrekarelik bir alan ile 20 metrekarelik bir alanda açacağınız kırtasiye dükkanı farklılık gösterecektir. Bir kırtasiye dükkanında 10 adet fotokopi makinesi varken, diğerinde 1 adet fotokopi makinesi bulunmaktadır. Söylemek istediğim husus şu: Açmayı düşündüğünüz konsepte göre kırtasiye dükkanı açma maliyeti değişecektir.
Ancak biz yine de bu konuda bir aralık belirleyelim.
Kırtasiye dükkanı açma maliyeti 2024-2025 için minimum maliyet size yaklaşık 750.000 TL olacaktır. Ancak bu tutar, küçük ve mütevazi bir kırtasiye dükkanı için geçerli olacaktır. Bu tutarın içerisinde kira gideri ise yok. Alacağınız malzemeler, ufak çaplı dekorasyon işleri, işyeri açma masrafları vb. giderleri göz önüne aldım.
Kırtasiye dükkanı açmak için benim size tavsiyem ise en az 1.500.000 TL sermayeniz olmadan böyle bir iş fikri için adım atmamanız yönündedir. Şunu da vurgulayalım ki, devlet destekleri konusunu da işin içine dahil edin. Örneğin, KOSGEB, kırtasiye dükkanı açmanız için size hibe verebilmektedir. Tek yapmanız gereken bu hibeyi alabilmeniz için gerekli adımları atmanızdır. İşletme açmadan önce mutlaka KOSGEB girişimcilik sertifikası almanız gerekiyor mesela. Bu desteği alarak önemli ölçüde giderlerinizi azaltabilirsiniz.
Kırtasiye dükkanı açmak için gerekli evraklar nelerdir?
Kırtasiye dükkanı açmak için klasik işletme kuruluş adımlarını atmanız gerekiyor. Ekstra bir adım ya da şart bulunmamaktadır. Burada önemli olan husus, limited şirket mi yoksa şahıs işletmesi mi açmanızı belirlemenizdir. Ben size önerim, büyük çapta bir kırtasiye dükkanı açmayacaksanız, kesinlikle şahıs işletmesi açmanız yönünde adım atmalısınız. İlk aşamada, masraflarınızı düşük düzeyde tutma açısından bu sizin için daha faydalı olacaktır.
Kırtasiye dükkanı açmak için kısaca yapmanız gerekenleri özetlemek gerekirse;
- Öncelikle işletme yerini belirlemelisiniz.
- Kira kontratı yapmalısınız.
- Bir muhasebeci ile anlaşmalısınız.
- Muhasebecinize işletme kuruluşu için yetki vermelisiniz.
- Akabinde muhasebeciniz sizin adınıza kuruluş işlemlerini başlatacak ve kısa sürede işletmenizi kurmuş olacaksınız.