KOSGEB girişimcilik kursları, ülkemizin her ilinde düzenlenmektedir. Bu eğitimler, özellikle KOSGEB yeni girişimci desteğine başvurmak için girişimcilerin katılım sağlaması zorunlu kurslardır. Ayrıca, bu kurslara katılım sağlayan engelli kursiyerler, İŞKUR engelli hibe desteğine de başvuru yapabilmektedir.
Bu kurslar, KOSGEB’e eğitimi düzenleyecek olan kurum veya kuruluş tarafından sunulan eğitmenler tarafından verilebilmektedir. Eğitim düzenlenmeden önce KOSGEB’in eğitmeni onaylaması şarttır.
Peki ama KOSGEB girişimcilik eğitmeni nasıl olunur? Şartları nelerdir? Kimler bu eğitimi verebilir? Dilerseniz, bu soruların cevaplarına geçelim.
2024-2025 Güncelleme: Aşağıdaki örnekler eski senelerden alınmıştır, şartlar ve miktarlar güncel olmayıp, her sene değişebilmektedir. Hatta şartlar da değişmekte olup, geleneksel girişimcilik desteği kapsamında olan sektörlere verilen destekler oldukça sınırlandırılmıştır. Bu yüzden aşağıdaki bilgileri baz almamanızı, Kosgeb Resmi Sitesi’nden kesin bilgiyi edinmenizi öneriyoruz.
İçindekiler
KOSGEB girişimcilik eğitmeni nasıl olunur? Şartları nelerdir?
Öncelikle KOSGEB’e onay için sunulan eğitmenin en az 4 (dört) yıllık eğitim veren Yükseköğretim Kurumu mezunu olması ve değerlendirmede en az 70 puan alması gereklidir.
Ancak aşağıdaki kişiler için bu şart aranmaz.
- Herhangi bir Yükseköğretim Kurumunda “Girişimcilik” konusunda ders veren ve bunu belgeleyen en az doktora unvanına sahip kişiler
- KOSGEB tarafından görevlendirilen kurum personeli
- Yükseköğretim veya Ortaöğretim Kurumları tarafından örgün eğitim kapsamında verilen Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri eğitmenleri
Eğitmen puanlaması neye göre yapılır?
Bu puanlama tablosu aşağıdaki hususlara göre doldurulmaktadır.
Eğitmenin katıldığı eğitimler şu konuları içermelidir: Yapılabilirlik araştırması, iş kurma ve geliştirme, iş planı hazırlama, pazarlama/satış, yönetim geliştirme, finans, dış ticaret, stratejik planlama, proje yönetimi konularında iştirak edilmiş eğitimler yazılacaktır. Elektronik ortamda alınan eğitimler, Danışmanlık firmalarında görev yapanların ilgili firmada aldığı hizmet içi eğitimler ve örgün eğitim kapsamında alınan eğitimler hariçtir.
Eğitmenin referansları şu şekilde olmalıdır:
Aşağıdaki konularda hizmet verildiğini gösteren referanslar kabul edilir.
A) Girişimci adayları veya KOBİ’lere yönelik girişimcilik ve iş kurma konularında yürütülen yaygın (örgün eğitim dışındaki) eğitim veya danışmanlık hizmetleri
B) Üniversite veya Yüksek Okullarda “Girişimcilik” adı altında gerçekleştirilen örgün eğitimler (her bir öğretim yarıyılı için açılan her ders ayrı bir referans olarak sunulabilir.) Doktora ve üstü unvana sahip Yükseköğretim Kurumunda “Girişimcilik” konusunda daha önce ders verenlerin bu kapsamda son gerçekleştirdiği eğitime ilişkin
1 (bir) referans girmesi yeterlidir.
C) Ulusal ve uluslararası KOBİ ve girişimcilere yönelik eğitim/danışmanlık/teknik/mali projelerde fiilen ve sürekli olarak en az 12 ay süre ile programların tasarlanması ve uygulanması konularında danışman/yönetici/uzman/program sorumlusu olarak yürütülen görevler
D) Girişimci adayları veya KOBİ’lere yönelik pazarlama/satış, yönetim geliştirme, finans, dış ticaret, stratejik planlama, proje yönetimi konularında yaygın (örgün eğitim dışındaki) toplu/grup eğitim veya danışmanlık hizmetleri (Proje yazma ve iş planı hazırlamak üzere verilen danışmanlık vb. hariçtir.)
E) 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’na göre merkezi yönetim kapsamındaki KOBİ’lere ve girişimcilere yönelik hizmet veren kamu kurum/kuruluşlarında yürütülmüş asgari Uzman pozisyonunda yürütülen en az 5 yıl ve üzeri yürütülen görevler (1 (bir) referans girilmesi yeterlidir.
Yukarıda yer alan referansların belgelere dayandırılması zorunludur.
Siz de kendinizi bu kriterlere göre puanlayabilirsiniz. En az 4 yıllık fakülte mezunu iseniz ve en az 70 puan alıyorsanız, KOSGEB girişimcilik eğitmeni olabilirsiniz.
Genellikle, kurumlar danışmanlık firmaları ile anlaşmaktadır. Eğer ilgili şartları sağlıyorsanız, siz de ilgili danışmanlık firmalarına iş başvurusunda bulunarak eğitmen olabilirsiniz. Ya da kendi şirketinizi kurarak bu hizmeti vermeye başlayabilirsiniz.
Çünkü eğitimi düzenleyen kurum veya kuruluş eğitmenlerden almış oldukları hizmete karşılık fatura talep edebilmektedir.
İlgili formları indirmek için tıklayınız.
İlgili içerik: Erzurum KOSGEB girişimcilik kursları