KOSGEB inşaat desteği var mı? İnşaat teşvik kredisi alabilir miyim? İnşaat sektörü destekleri nelerdir? Müteahhitlere KOSGEB desteği var mı? İnşaat iş planı var mı? Tüm bu soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.
İçindekiler
KOSGEB inşaat desteği 2024-2025 var mı?
KOSGEB, bildiğiniz üzere birçok sektörü desteklemektedir. KOSGEB, KOBİ ve girişimci adaylarını desteklerken belli kriter ve destek programları ile bu görevi yürütmektedir. Kafasına göre, belli belirsiz bir destek anlayışı yoktur. Belirli bir prosedür çerçevesinde destek programları aracılığıyla bu destek işlevini yürütmektedir.
Dilerseniz, KOSGEB’in inşaat sektörüne yönelik vermiş olduğu desteklerden önce bu genel prosedürlerden biraz bahsedelim. Bu prosedürler, bilinmediğinde ne yazık ki mağduriyetler yaşanmaktadır. İnternet sayfalarında da görebilirsiniz, herkes kafasına göre yazı yazmış, bu da büyük bir bilgi kirliliğine sebebiyet vermiştir.
Müteahhitlere KOSGEB desteği, devlet desteği var mı?
- KOSGEB, sadece KOBİ veya KOBİ olacak girişimci adaylarını desteklemektedir. Büyük ölçekli işletmeleri KOSGEB desteklemez. KOBİ olup olmadığınızı bu nedenle, tespit etmeniz gerekmektedir.
İlgili içerik: KOBİ nedir KOSGEB tanımı
- KOSGEB, her sektörü desteklemez. İnşaat sektörü, KOSGEB tarafından desteklenen bir sektördür. Eğer aşağıda paylaştığım sektörlerde faaliyet gösteriyor veya yeni kuracağınız işletme aşağıdaki sektörlerde faaliyet gösterecekse KOSGEB desteklerinden faydalanabilirsiniz. KOSGEB tarafından inşaat ile ilgili desteklenen sektörleri ve NACE kodlarını aşağıda paylaşmak istiyorum
KOSGEB İnşaat NACE Kodları Nelerdir?
22.23 – Plastik inşaat malzemesi imalatı
23.3 – Kilden inşaat malzemeleri imalatı
23.32 – Fırınlanmış kilden tuğla, karo ve inşaat malzemeleri imalatı
23.61 – İnşaat amaçlı beton ürünlerin imalatı
23.62 – İnşaat amaçlı alçı ürünlerin imalatı
28.92 – Maden, taş ocağı ve inşaat makineleri imalatı
41 – Bina inşaatı (41’li kodların tamamı)
42 – Bina dışı yapıların inşaatı (42’li kodların tamamı)
43 – Özel inşaat faaliyetleri (43’lü kodların tamamı)
46.13 – Kereste ve inşaat malzemelerinin satışı ile ilgili aracılar
46.63 – Madencilik, bina ve bina dışı inşaat makinelerinin toptan ticareti
46.73 – Ağaç, inşaat malzemesi ve sıhhi teçhizat toptan ticareti
77.32 – Bina ve bina dışı inşaatlarda kullanılan makine ve teçhizatın kiralanması ve leasingi
- KOSGEB desteklerinden faydalanmanın bir diğer şartı da KOSGEB veri tabanına kayıt işlemidir. Destek ve kredilerden faydalanmanız için KOSGEB veri tabanına kayıt yaptırmalı ve kaydınızı her yıl güncellemelisiniz. Çünkü bütün KOSGEB başvuru işlemleri E-KOBİ üzerinden yani elektronik ortamda gerçekleştirilmektedir. Bu ortamda dolduracağınız formların çıktısını alarak bağlı bulunduğunuz müdürlüğe teslim etmelisiniz.
Bu üç aşamayı geçtikten sonra KOSGEB inşaat desteği ile ilgili daha ayrıntılı bilgilere geçebiliriz.
KOSGEB inşaat kredileri ve destekleri 2024-2025 nelerdir?
KOSGEB tarafından inşaat sektörüne verilen krediler ve destekler bellidir. Şimdi dilerseniz bu desteklerden kısa kısa bahsedelim.
2024-2025 Güncelleme: Aşağıdaki örnekler eski senelerden alınmıştır, miktarlar güncel olmayıp, her sene değişebilmektedir. Hatta şartlar da değişmekte olup, geleneksel girişimcilik desteği kapsamında olan sektörlere verilen destekler oldukça sınırlandırılmıştır. Bu yüzden aşağıdaki bilgileri baz almamanızı, Kosgeb Resmi Sitesi’nden kesin bilgiyi edinmenizi öneriyoruz.
- Girişimcilik Destek Programı: Eğer işletmeniz yoksa ve bir inşaat şirketi açmak istiyorsanız, bu programın bir alt desteği olan KOSGEB yeni girişimci desteğinden faydalanarak işletme açabilirsiniz. 50.000 TL geri ödemesiz, 100.000 TL geri ödemeli olmak üzere toplam 150.000 TL destek alabilirsiniz. Burada önemli olan husus şu: 100.000 TL sadece makine-teçhizat almanız için verilir ve teminat karşılığında verilir.
- Genel Destek Programı: Bu programdan yararlanmanız için proje yazmanıza gerek yoktur. Sadece başvuru ile faydalanabilirsiniz. Bu program kapsamında, inşaat sektörüne yönelik olarak KOSGEB nitelikli eleman desteği 2018, KOSGEB eğitim desteği, KOSGEB danışmanlık desteği, belgelendirme desteği, enerji verimliliği desteği, fuar desteği, KOSGEB katalog desteği vb. desteklerden faydalanabilirsiniz.
- İş Birliği Güç Birliği Destek Programı: Bu programdan da inşaat sektörü faydalanabilir. Ancak, proje başvurusunda, işbirliği-güçbirliği amacı ile en az 5 işletmenin bir araya gelmesi şartı aranır. Projenin, Orta-Yüksek ve Yüksek Teknoloji alanlarında ortak imalata yönelik gerçekleştirilecek olması durumunda ise en az 3 (üç) işletmenin bir araya gelmesi yeterlidir. Ayrıca proje ortağı işletmelerin başvuru tarihinden en az 1 yıl önce kurulmuş olması şartı aranır. Detaylı mevzuatı inceleyebilirsiniz.
- KOBİ Proje Destek Programı: Birçok inşaat firması bu destekten geçmişte faydalanmıştır. Destek verilen kalemler şunlardır: Personel desteği, 15.000 TL’ye kadar makine desteği, yazılım desteği, eğer marka tescil belgeniz varsa reklam, tanıtım desteğidir. Toplam 150.000 TL üst limiti vardır.
- KOBİ Gelişim Destek Programı: Bu program, çağrı esaslıdır. Daha çok imalat sanayiye verilmektedir. KOSGEB KOBİGEL destek programı kapsamında inşaat firmaları çok fazla yararlanamamaktadır.
- Ar-Ge İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı: Eğer inşaat sektöründe ar-ge ve inovasyon yapacaksanız bu destek, tam size göredir. Destek miktarı da tatmin edici seviyededir.
- Teknolojik Ürün Tanıtım ve Pazarlama Destek Programı: Eğer inşaat sektöründe inovatif bir ürüne sahipseniz, bu ürünü yurtdışı ve yurtiçi pazarına bu destek programı sayesinde pazarlayabilirsiniz.
- Laboratuvar Hizmetleri: KOSGEB’in laboratuvarlarını uygun ücret karşılığı kullanabilirsiniz. Laboratuvar bulunan iller listesine ulaşabilirsiniz.
- KOBİ Teknoyatırım: Eğer inşaat alanında bir prototibiniz var ise bu prototibin seri üretimi için bu programdan faydalanabilirsiniz. KOSGEB KOBİ Teknoyatırım desteği üst limiti, 5.000.000 TL’dir.
KOSGEB inşaat kredisi alabilir miyim?
KOSGEB tarafından dönem dönem belli limitler dahilinde KOSGEB faizsiz kredi verilmektedir. Her zaman bu krediye başvurmanız mümkün değildir. En son 2017 yılında verilen bu kredinin üst limit miktarı, 50.000 TL idi ve sıfır faizli, 1 yıl ön ödemesiz krediydi.
KOSGEB’in önemli dönemlerde krediler verdiğini biliyoruz. Ancak bu kredi, her zaman verilmiyor. İnşaat sektörünün de bu krediden faydalanabileceğini belirtmeliyim.
İlgili içerik: KOSGEB faizsiz kredi ne zaman verilecek?
İnşaat kredileri sadece KOSGEB kredilerinden de ibaret değildir. Eğer TOBB’a bağlı bir odaya kayıtlı iseniz nefes kredisi de kullanabilirsiniz. Üstelik aylık %0,99 faiz oranı ile.
İlgili içerik: KOSGEB nefes kredisi başvurusu
KOSGEB inşaat iş planı var mıdır?
KOSGEB yeni girişimci desteğinden faydalanarak bir inşaat şirketi açmak istiyorsanız, öncelikle KOSGEB girişimcilik kursuna gitmeli ve belge almalısınız. Bu iş planını yazmayı da bu kursta öğrenmelisiniz. Sonrasında ise işletme açarak KOSGEB inşaat iş planını yazmanız gerekmektedir. Bu iş planının taslağına KOSGEB başvuru formu üzerinden ulaşabilirsiniz. Ancak, şunu da ifade etmeliyim ki; bu iş planını, kursa katıldıktan sonra ve işletme kurduktan sonra işletmenizi veri tabanına kayıt yaptırıp E-KOBİ üzerinden doldurmalısınız.
İlgili içerik: KOSGEB kepçe desteği ve KOSGEB kamyon kredisi
KOSGEB’in hiçbir zaman destek olmadığı gider kalemleri nelerdir?
Geldik, en önemli konuya. KOSGEB her gider kalemine destek olmamaktadır. Peki ama nedir bu gider kalemleri? İnşaat sektörü ile ilgili bu destek olunmayan gider kalemleri şunlardır:
- Bina yapımına destek olmaz.
- Arsa, arazi alımına destek olmaz.
- Araç alımına destek olmaz.
- Tadilata destek olmaz.
- KDV’yi karşılamaz.
- Bağ-kur veya SGK borcunuz varsa destek tutarını önce bu borçlara mahsup eder.
Peki neleri destekler?
- Yazılım
- Makine, teçhizat, ofis donanım
- Personel
- Reklam ve tanıtım
- Markalaşma
- Kurumsallaşma vb.
Sağlıcakla kalın.
İlgili içerik: KOSGEB kentsel dönüşüm kredisi nedir?