KOSGEB İşyeri Devri Nedir? Dükkan Devri Mümkün mü?

KOSGEB işyeri devri, KOSGEB dükkan devri mümkün mü? KOSGEB devir desteği var mı? KOSGEB desteği ile açtığım işyerimi devredebilir miyim? Tüm bu soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

KOSGEB işyeri devri, KOSGEB dükkan devri mümkün müdür?

KOSGEB desteklerinden faydalanarak işyeri açan girişimcilerin fazlasıyla merak ettiği konulardan birisi de işyeri veya dükkan devri konusudur. KOSGEB desteğinden faydalanan işyeri sahipleri, KOSGEB işyeri devri mümkün müdür? sorusunu sıklıkla sormaktadır. Biz de bu sorunun cevabına yasal düzenlemeler çerçevesinde yer vermeye çalışacağız.

KOSGEB işyeri devri mümkündür. Ancak, işyerini devretmeden önce bağlı bulunduğunuz müdürlükteki uzman veya müdür ile görüşmenizi mutlaka tavsiye ediyoruz.

Öncelikle işyeri devrinden önce KOSGEB desteği ile satın alınan  makine, teçhizat, donanım, yazılım ve benzeri taşınırların mülkiyeti ile ilgili durumu belirtmek istiyorum. İşyeri devri olmadan sadece makine vb. taşınırları 3 yıl boyunca devredemezsiniz. Aksi takdirde, ödenen destek miktarı, faizi ile geri tahsil edilir. Bu işin sadece makine kısmıydı. Şimdi dilerseniz, KOSGEB dükkan devri hususuna değinelim.

KOSGEB desteği ile açtığım işyerimi devredebilir miyim?

Yukarıda da ifade ettiğim üzere, devredebilirsiniz. Devredenler de oldu. Ama bu devir, ancak KOSGEB KURUL KARARI ile mümkündür. Ancak, sizi yoğun bir bürokrasi trafiği  bekliyor. Mağdur olmamanız için de kurul tarafından devir konusu ile ilgili OLUMLU bir karar çıkması gerekiyor. Öncelikle gerekçe her şeyin başı diyorum.

İş yerinizin açılmasının üzerinden 3 yıl geçmiş ve KOSGEB tarafından izlenmeniz tamamlandı ise her zaman işyerinizi veya dükkanınızı devredebilirsiniz. Burada hiç bir sıkıntı yok.

Ancak, destek süreciniz ve KOSGEB izlemesi devam ediyor ise işyerinin devri durumunda, bu husus, bağlı bulunduğunuz KOSGEB İl Müdürlüğünüzce değerlendirilecektir.

  • Destek sürecinin devamına karar verilmesi durumunda, hiç bir sıkıntı ile karşılaşmazsınız. Bu durumda, destek, işyerini devralan tarafından devam eder.
  • Eğer, destek süreciniz sonlandırılır ise bu durum Kurul gündemine tekrar getirilir. Kurul ise işyeri sahibi tarafından sunulan bilgi ve belgeler doğrultusunda; ya ödenen desteklerin iadesini istemez ya da ister. Burada önemli olan husus, sunacağınız gerekçedir. Kurul, bu gerekçeye göre karar verir.

KOSGEB’in dikkate alacağı gerekçeler nelerdir?

  • İşyeri sahibinin kastı veya ağır kusurunun bulunmadığı,
  • Ölüm, ağır kaza, ağır hastalık, tutukluluk, yangın, deprem, su basması, hırsızlık gibi
    mücbir sebepler,
  • Faaliyetlerini engelleyecek nitelikte, finansal yetersizlik, öngörülemeyen kriz, terör
    olayları, pazar daralması gibi zorunluluk hali,
  • Kurul tarafından uygun bulunan buna benzer gerekçeler

Önemli Uyarı: İşyeri devirlerinde işyeri sahibi, maddi bir kazanç elde edeceğinden KOSGEB, işyeri devirlerinde genellikle desteklerin iadesi doğrultusunda karar alabilmektedir. Yani, aldığınız destek tutarını, faizi ile geri ödersiniz.

KOSGEB devir desteği var mıdır?

Başka bir işyerini devir almak istiyor ve bunu da KOSGEB desteğinden faydalanarak yapmak istiyorsanız, bu mümkün değildir. Sıfırdan, yeni kurulacak olan iş yerlerine KOSGEB işyeri açma kredisi vermektedir. KOSGEB işyeri açma kredisi isimli yazımızı okuyabilirsiniz. Sonuç olarak, KOSGEB devir desteği yoktur.

KOSGEB hibe desteğinden faydalanabilmeniz için işletmenizi sıfırdan kurmanız gerekecektir.

Faydalı İçerik: KOSGEB asgari teknik özellik nedir?

“KOSGEB İşyeri Devri Nedir? Dükkan Devri Mümkün mü?” üzerine 10 yorum

  1. Merhabalar ben kosgeb başvurumu yapacağım fakat bi konuda aklıma takılan bir husus var ben sosyoloji bölümünden yeni mezun oldum ve bu yıl kpss ye hazırlanıyorum. Kpss den atamam gerçekleştiği taktirde işi devretmem gerekecek şu an işyeri kuruldu kosgeb başvurusuda hazır fakat şunu merak ediyorum ben işi devretmek istediğimde yani devride işin devamını sağlayacak bir yakınıma devrederek kosgebin verdiği desteklerin boşa gitmeyeceğini belirterek bunu söylüyorum. Merak ettiğim “atama”nın olması kurul için yeterli bir gerekçemidir. Veya benim kpss puanımla kurumlara sözleşmeli olarak başvuru durumumda var kabul edilmem halinde bunlar gerekçe olarak kuruldan geçermi fikriniz nedir. Daha önce böyle durumlarla karşılaştınız mı?

    Yanıtla
    • Oldukça riskli bir durum. Kurul destek tutarını geri de alabilir, almayabilir de. Ancak, siz durumu öngörebildiğiniz için Kurul, işletmeden destek tutarını geri isteyebilir. Çünkü kursa katılan yeni girişimci olan sizsiniz.

      Yanıtla
  2. Ben market devir almak istiyorum kosgeb gittim anlattım durumu bana eğitim alacaksınız dedi tamam dedim.sonra aksama kosgeb çağrı merkezini aradim devir için desteğimiz yok dediniz benim aklım karıştı ben eğitime gidiyim gitmiyim mi bana yardımcı olurmusunuz lütfen bana neden devredilgini sordular mahzemelerin 3 yaşından büyük olmicak dendi beni bilgilendirirseniz çok sevinirim

    Yanıtla
    • Sümeyye Hanım,

      Devir destek dışıdır. Bunu başvuru formlarında da görürsünüz zaten. Devir almadığınızı taahhüt etmek zorunda kalırsınız.

      Yanıtla
  3. merhaba ben isletmesini devretmek isteyen arkadaşımdan kosgep destegi ile isletmeyi devir alabilirmiyim bilgi verebilirmisin

    Yanıtla
  4. Merhabalar, 3 ortaklı kosgep destekli bir iş yerimiz var yaklaşık 2 yıldır işletiyoruz. Yalnız iki ortak resmiyette yok. İş yerimizi yanımızda çalışan elemanımıza devredicez. Devretme sebebimiz 3 ortağı kaldıramıyor işlerimiz gayet iyi cirolarımız yüksek. 2 ortağım askere gidicek bedelli olarak. Bu sebeplerden dolayı devir olursa kosgep desteğini ger ister mi ?

    Yanıtla
  5. Kosgep desteği ile açmış olduğum iş yerini ailevi nedenlerden dolayı kendim isletemiyorum eşime devri mümkün müdür?

    Yanıtla

Yorum yapın