KOSGEB kamyon kredisi var mı? KOSGEB araba desteği veriyor mu? Kamyon alımına destek oluyor mu? Tüm bu soruların doğru cevabı haberimizde.
İçindekiler
KOSGEB Kamyon Kredisi Var mı?
KOSGEB ile ilgili herkes atar, tutar olmuş. Yıllarca bu alanda uzmanlık yapan bizler dahi, bu konuyla ilgili yazılanları hayretler içerisinde okuyoruz. İnternet sayfalarında yer alan tüm bu içerikler, insanları yanlış yönlendirmekte ve bu nedenle mağduriyetler yaşanmaktadır. Halbuki bu ve benzeri konularda tek gerçek vardır. Ya KOSGEB bir alana, bir sektöre destek verir ya da vermez. Neyse, KOSGEB’i her yazımızda anlatıyoruz. Yine, açıklayalım.
KOSGEB, ülkemizde KOBİ’leri ve girişimcileri oluşturmuş olduğu destek programları aracılığıyla desteklemekte ve teşvik etmektedir. Her yıl, binlerce KOBİ ve girişimci KOSGEB’den destek almaktadır. KOSGEB, genellikle makine-teçhizat, yazılım, ofis donanım, personel, tanıtım, reklam vb. gider kalemlerini desteklemektedir. Bu sayede, girişimci ve KOBİ’ler de maliyetlerini düşürmektedir.
Peki ama KOSGEB kamyon kredisi veriliyor mu? Bu soruyu özellikle nakliyat, harfiyat sektörlerinde çalışan vatandaşlarımız sıklıkla soruyorlar. Hemen cevabını verelim: Hayır, KOSGEB kamyon kredisi verilmemektedir. Yani, kamyon alımına hiçbir zaman KOSGEB destek vermez.
KOSGEB Araba Desteği Veriyor mu?
KOSGEB’in destek verdiği gider kalemlerini yukarıda sıraladım. KOSGEB’in destek olmadığı gider kalemleri bellidir. Bu liste, her desteğin uygulama esaslarında da yazar.
Nedir bu kalemler?
Baştan belirtelim, KOSGEB araba desteği vermez. Bunun yanı sıra; arsa, arazi, tadilat, bina yapımı, faiz gideri, KDV vb. Bu gider kalemleri, KOSGEB’in KOBİ’lere ve girişimcilere destek olmadığı maliyetlerdir. Bu nedenle, KOSGEB’den ne yazık ki araba desteği de araba kredisi de alamazsınız.
KOSGEB Kamyon ve Araç Kredisi Neden Vermez?
Bunu da açıklayalım. Altında yatan gerekçeyi ifade edelim. Bunun başlıca nedeni, kamyon ve araç gibi alımların sizin zenginleştirmesidir. Bu gibi alımlar, sizi zenginleştirir. Kamyonun veya aracın amortisman süresi, yani yıpranma süresi çok uzundur. İkinci el alıma satıma konu olur. 10 yıl geçse de. Ancak makine alımı, teçhizat alımı, personel alımı hem üretimi artırır, hem de ekonomiye katkı sağlar. Amortisman süreleri kısadır. Örneğin, bir makine aldınız, bu makineyi 3 yıl sonra satmak isteseniz değerinin çok altında satmak zorunda kalırsanız. KOSGEB’in amacı bu değil. Emin olun, böyle bir destek verse KOSGEB, yıllarca kapısında kuyruk olur.
Ne Yapmalıyım?
Kamyon ve araç kredileri için uygun faizli banka kredileri tek çaredir. Bu nedenle, çalıştığınız bankalardan kredi çekebilmenin imkanlarını araştırmalısınız.
İlgili içerikler: KOSGEB halı saha desteği var mı? ve KOSGEB iş yeri devri nedir?