KOSGEB kentsel dönüşüm kredisi var mı? Kentsel dönüşüm kredisi nedir? Şartları nelerdir? Nasıl alınır? Kentsel dönüşüm kredisi faiz oranları nedir? Devlet desteği ne kadardır? Nasıl alınır? Hesaplama tablosu var mı? Hangi bankalar bu krediyi vermektedir? Tüm detaylar yazımızda.
İçindekiler
Kentsel Dönüşüm Kredisi Nedir?
Kentsel dönüşüm kredisi, mevcut binaların bulunduğu yerde depreme dayanıklı, çağdaş, ihtiyaçlara uygun olarak yeniden inşa edilmesi amacıyla verilen bir kredi türüdür.
KOSGEB Kentsel Dönüşüm Kredisi Var mı?
KOSGEB, KOBİ’leri ve girişimcileri mevcut destekleri ve kredi programları ile destekleyen bir kurumdur. KOSGEB’in mevcut destek ve kredi programları arasında kentsel dönüşüm kredi programı bulunmamaktadır. Bu nedenle, KOSGEB kentsel dönüşüm kredisi yoktur. Kentsel dönüşüm kredisi, bankalar aracılığıyla verilmektedir.
İlgili içerik: KOSGEB nefes kredisi başvurusu
Kentsel Dönüşüm Kredisi Veren Bankalar Hangileridir?
Bu krediyi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile sözleşme imzalayan bankalar verebilmektedir. Hemen hemen tüm bankaların bu konuda Bakanlık anlaşması bulunmaktadır. Kentsel dönüşüm kredisi veren bankalardan bazıları şunlardır:
- Vakıfbank
- Ziraat Bankası
- Halk Bankası
- Akbank
- Şekerbank
- Denizbank
- İş Bankası
- TEB
- Türkiye Finans
- Finansbank
- Garanti Bankası
Kentsel Dönüşüm Kredisi Nasıl Alabilirim?
Kentsel dönüşüm kredisi alabilmeniz için binanıza deprem risk raporu almanız gerekmektedir. Bakanlığın yetkili kuruluşlarından birine bu konuda başvuru yapmanız gerekmektedir. Deprem risk raporu almanız için gerekli evraklar şunlardır:
- Mülk Sahibi Tapu Fotokopisi
- Mülk Sahibi Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
- Tapu Müd. alınmış kaşeli imzalı Bağımsız Bölüm Listesi ( TAKYİDAT Belgesi)
Deprem risk raporu, Bakanlık tarafından onaylandıktan sonra kentsel dönüşüm kredisi almaya veya kentsel dönüşüm kira yardımı almaya hak kazanırsınız. Eğer binanız kat karşılığına müsait ise mülkiyet sahipleri kentsel dönüşüm kredisi ile mülk de satın alabilirler.
Örneğin, riskli bir binada 1 yıl kiracısınız ve bu durumu belgeleyebiliyorsunuz. Bu durumda, kiracılar, 1.360 TL taşınma yardımı ile 125.000 TL kentsel dönüşüm kredisini kullanarak ev satın alabilirler.
Kentsel Dönüşüm Kredisinin Faiz Oranları Nedir? Devlet Desteği Ne Kadardır?
Bu kredinin faiz oranları, diğer kredi türlerinin faiz oranlarına kıyasla daha düşüktür. Çünkü bu krediye devlet teşvik vermektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen devlet teşviği şu şekildedir:
Standart konutlar için yıllık % 4, B sınıfı enerji verimliliği sertifikasına sahip konut için % 4.5 , A sınıfı enerji verimliliği sertifikasına sahip konut için % 5 oranında Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Faiz Desteği verilecektir. İş yerleri için ise standart bireysel iş yerleri için yıllık % 3 , B sınıfı enerji verimliliği sertifikasına sahip işyeri için % 3.5, A sınıfı enerji verimliliği sertifikasına sahip işyeri için % 4 oranında olacaktır.
Örneğin, kredinin yıllık faiz oranı % 14 ise devlet teşviğinden sonra % 10’a düşecektir.
Kredi faiz oranları, konutun bitmiş olup olmamasına ve konut tipine göre değişmektedir. Örnek olması açısından Vakıfbank tarafından verilen devlet teşvikli kentsel dönüşüm kredisinin aylık faiz oranlarına aşağıda yer verilmiştir.
Bu kredi türünde vade şu şekildedir:
- Konutlar için en fazla 120 ay
- İş yerleri için en fazla 84 ay
Kentsel Dönüşüm Kredisi Hesaplama Tablosu
Kentsel dönüşüm kredinizin aylık taksit tutarlarını buradan hesaplayabilirsiniz.
İlgili içerik: KOSGEB inşaat desteği ve KOSGEB inşaat kredileri