KOSGEB neden size hibe versin? KOSGEB neden size bu yatırımı yapalım? KOSGEB neden sizi desteklesin? Tüm bu sorularının cevabı burada.
KOSGEB’in yeni iş yeri kuranlar için vermiş olduğu desteği almanız için KOSGEB Değerlendirme Kurulu’nda iş fikrinizi anlatmanız gerekmektedir. Bazı durumlarda sunum da yapılabilmektedir. Bu kurulda iş fikriniz ve sizinle ilgili çeşitli sorular sorulmakta ve mantıklı cevaplar beklenmektedir. İş fikriniz nedir? Tecrübeniz var mı? Sermayeniz yeterince var mı? İşletmenin sürdürülebilirliliğini nasıl sağlayacaksınız? KOSGEB neden size hibe versin? KOSGEB neden size bu yatırımı yapalım? vb. sorular, değerlendirme kurulu tarafından girişimcilere sıklıkla sorulmaktadır.
Biz de yazımızda bu sorulara verilmesi gereken cevapları sizler için derledik.
Soruların cevabına geçmeden önce KOSGEB’in kurulacak olan işletmenin kısa sürede kapanmasından endişe duyacağını söylemek istiyorum. Çünkü bu durumda, KOSGEB’i de çalışanlarını da uğraştırırsınız. Eğer, işletmenin kısa sürede kapanacağı izlenimi uyandırırsanız, KOSGEB sizi kesinlikle desteklemez. En önemli kural bu: İşletmenin devamlılığı.
Kurulda ümit var olun, ancak asla uçmayın. Dengeli bir konuşma yapın ve sorulara mantık sınırları içerisinde cevap verin. Kasılmanın da hiç bir manası yok. Çünkü kurul ortamı gayet rahat. Zaten en fazla 10 dakika sürecektir kurul ve çoğunu da üyeler kendi aralarında konuşarak geçirecektir. Kurul üyelerine olgun, sakin ve işinizi çok iyi bir şekilde biliyor havası uyandırın. Girişimcilerin ürkek, çekingen ve soğuk tavırları kurul üyeleri tarafından her zaman yadırganır. Bu nedenle, son olarak, şunu söylemek istiyorum ki güler yüzlü olun. Sempatik ancak cıvık olmayan tavırlar her zaman bir sıfır öne geçirir sizi. Bunlar, soruların cevabına geçmeden önce size naçizane tavsiyelerimdir.
Şimdi geçelim soruların cevaplarına…
KOSGEB Neden Size Hibe Versin?
Bu sorunun cevabını, durumunuza uyarlayarak, gerçeğe aykırı beyan vermeden üç aşağı beş yukarı şu şekilde vermelisiniz:
”Kuracağım olan işletmede faaliyet göstereceğim alanla ilgili yeterince tecrübem vardır. Yaklaşık …. yıl bu sektörde değişik unvanlarda görev yaptım. Bu süreçte kendime ait iş yerimi açmak için birikim ve tasarruf yaptım. İlk aşamada, bu birikim işimi kurabilmem adına gerekliydi. Uzun yıllar, bu alanda kuracağım işletmenin hayalini kurdum. Hayalimi gerçekleştirmeme çok az kaldı. Bu süreçte faaliyet göstereceğim sektör ile ilgili bilgimi geliştirdim. Sektörümle ilgili gerekli araştırmalarımı ve pazarlama planımı yaptım. Üreteceğim ürünü/hizmeti kime, ne şekilde sunacağımı iyi biliyorum. Tüm bunlara ek olarak, iş yerimde …. kişi istihdam edeceğim. Ben dahil …. kişi aylık düzenli bir gelire sahip olacak. Bu da doğrudan ülkemizin ekonomisine katkı sağlayacaktır. Ayrıca, üreteceğim ürün/hizmetin kalitesi yüksek olacağından sektörümle ilgili yerel ve ulusal piyasada rekabetin artmasına katkı sağlayacağım. Bu nedenle, öz sermayeme katkı olması ve işletmemin finansal yapısının daha güçlü olması açısından KOSGEB desteğine ihtiyacım vardır. Bu süreçte, maliyetlerimi ve masraflarımı KOSGEB desteği ile olabildiğince minimize etmem işletmem açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle, tarafıma verilecek destek, işimin kurulmasına ve yürütülmesine doğrudan katkı sağlayacaktır.”
Yukarıda yer alan cevaba ilaveten, durumuna uygun eklemeler de yapabilirsiniz. Yine bu cevap, KOSGEB neden size bu yatırımı yapalım? ve diğer soruların da cevabıdır.
Ayrıca, bazen yeni girişimci kurulu ile girişimcilik sertifikası öncesinde de benzer sorular sorulabilmektedir. Mülakatlarda sorulan soruları da önceden çalışmanızda fayda var derim.
İlgili içerik: KOSGEB mülakat soruları, cevapları ve sonuçları
Son olarak, cevap verirken aşağıdaki iş planı değerlendirme kriterlerini de göz önünde bulundurmayı unutmayınız.
Sunumunuzu tamamladıktan sonra artık sonucunuzu bekleyeceksiniz. KOSGEB proje onayını ya da reddini size yazılı olarak yapacaklardır.
İlgili içerik: KOSGEB proje onay süresi ne kadardır?
Sağlıcakla kalın.