KOSGEB Nedir? Nasıl Faydalanılır? Nasıl Alınır? Kimler Alabilir?

KOSGEB nedir? KOSGEB’den nasıl faydalanılır? Destekler nasıl alınır? Bu destekleri kimler alabilir? Tüm bu soruların cevaplarını tüm detayları ile sayfamızda bulabilirsiniz.

Yıllarca kurumda uzman olarak görev yapan editörlerimiz sizler için KOSGEB’i A’dan Z’ye masaya yatırdı.

 

KOSGEB Nedir?

Tam adı Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı olan KOSGEB, 1990 yılında kurulmuştur. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ilgili bir kuruluşu olan KOSGEB, özel bütçeli bir kamu kuruluşudur.

KOSGEB’in bilinen en temel görevi, ülkemizdeki KOBİ’leri ve girişimcileri desteklemektir.

1990 yılından 2009 yılına kadar sadece imalat sanayinde faaliyet gösteren KOBİ’lere ve girişimcilere hizmet ve destek sağlayan KOSGEB, 2010 yılından itibaren sadece imalat sanayiye değil, hizmet ve ticaret sektörlerinde faaliyet gösteren KOBİ ve girişimcileri de desteklemeye başlamıştır. Bu sayede, KOSGEB’in hedef kitlesi oldukça genişlemiştir.

Son dönemde, popülaritesi gittikçe artan kurumu, diğer KOBİ ve girişimcilerden duyan vatandaşlarımız da KOSGEB nedir? sorusunun cevabını tüm ayrıntıları ile öğrenmek istemektedir.

Hibe mi Verir, Kredi mi Verir?

KOSGEB, hem hibe hem de kredi vermektedir. KOSGEB hibeleri, geri ödemesizdir. Kredileri ise geri ödemelidir. KOSGEB kredilerini, banka kredilerinden ayıran en önemli unsur ise faizsiz ve belli bir süre ödemesiz olmalarıdır.

KOSGEB, hibe verirken geri ödeme talep etmez. Ancak, uygulama esaslarına uyulmadığında vermiş olduğu desteği faiz ile geri talep edebilmektedir. Bu durumda, uygunsuzluk yönergesine göre işlem yapabilmektedir. Eğer, usulsüz işlem yapar, KOSGEB hibelerinden hileli bir şekilde yararlanır ve gerçeğe aykırı beyan verirseniz, tespiti halinde bütün hibeler geri talep edilebilmektedir.

KOSGEB kredilerini ise iki sınıfa ayırmak gerekiyor. Bunlardan birincisi destek programları kapsamında verilen geri ödemeli destek, ikincisi ise kredi faiz desteği programıdır.

Destek programları kapsamında yararlanacağınız geri ödemeli destek de bir nevi kredidir. Ancak, bu geri ödemeli destekten faydalanmanız için teminat, kefalat mektubu gerekmektedir. Ayrıca harcama yapmanız beklenir. Örneğin, KOSGEB yeni girişimci desteği kapsamında sabit yatırım desteğinden faydalanmak istiyorsunuz. Bu destekten faydalanmanız için 100.000 TL makine alacaksınız. Bu 100.000 TL’lik makineyi satın alıyorsunuz. Faturasını kestiriyorsunuz ve ödemesini yapıyorsunuz. KDV dahil 118.000 TL ödeme yaptınız. İlgili makinenin faturası ve dekontu ile ödeme talep ediyorsunuz. KOSGEB, size teminat mektubu karşılığı, destek oranı % 70 olsun, 118.000 TL’lik makinenin 70.000 TL’sini hesabınıza yatırıyor. Bu tutarı, sizden 2 yıl talep etmiyor. Hiç bir şekilde faiz işlemiyor. 2 yıl bitiminde 24 ayda eşit taksitlerle geri ödeme yapıyorsunuz. Bu hibe değil. Kredidir ve oldukça iş yapma hedefi olup sermayesi olanlar için oldukça etkilidir.

Kredi faiz desteği ise biraz daha farklıdır. KOSGEB, dönem dönem kredi faiz desteği ilanı vermektedir. KOSGEB’in başvurunuzu onaylaması halinde kurumun anlaşmalı olduğu bankalar ile iletişime geçersiniz. Bankanın da onaylaması ile kredinizi bankadan çekersiniz. Bankaya ödemeniz gereken faizi, KOSGEB öder ve genellikle 1 yıl kredi taksiti ödemezsiniz.

Destekleri Nelerdir?

Kurum tarafından verilen destekleri aşağıdaki görselden inceleyebilirsiniz. Toplam 13 tane destek ve hizmeti bulunmaktadır. Her bir program için başvuru şartları değişmektedir. En popüler destek programı KOSGEB yeni girişimci desteğidir. Bu destek, Girişimcilik Destek Programı kapsamında verilmektedir.

KOSGEB Destekleri Nelerdir

Tüm desteklerin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

Kimler, Nasıl Başvuru Yapabilir?

KOSGEB, oluşturmuş olduğu destek programları aracılığıyla yeni işletme kurmayı düşünen girişimcileri ve mevcut KOBİ’leri desteklemektedir. KOSGEB desteklerinden faydalanmanın bir takım şartları vardır. Bu şartlar genel ve özel şartlar olmak üzere iki çeşittir.  Burada genel şartlara, yani tüm destekler için geçerli şartlara yer vereceğiz. Özel şartlar, başvurmak istediğiniz destek programına göre değişebilmektedir.

  • Öncelikle KOBİ olmalısınız. Büyük ölçekli işletme iseniz KOSGEB desteklerinden faydalanamazsınız. KOBİ olup olmadığızı KOBİ miyim? isimli haberimizi inceleyerek tespit edebilirsiniz.
  • KOSGEB desteklenen sektörler listesinde bulunan herhangi bir sektörde faaliyet göstermelisiniz. KOSGEB’in desteklemediği bir sektörde iseniz KOSGEB desteklerinden faydalanamazsınız. KOSGEB desteklenen sektörler 2017 isimli haberimizi inceleyebilirsiniz.
  • KOSGEB veri tabanına kayıt yaptırmış olmanız gerekmektedir. Desteklere ancak veri tabanına kayıtlı işletmeler başvuru yapabilir. KOSGEB veri tabanına nasıl kayıt yapılır? isimli haberimizi okuyabilirsiniz.

Her bir KOSGEB desteği için geçerli temel şartları yukarıda sıraladım. Ancak, her bir destek programı özelinde şartların genişlediğini de belirtmem gerekiyor. Genişlemekle kalmayıp farklılık da gösteriyor.

Tüm bu şartları sağlıyorsanız ve size uygun bir destek programı var ise KOSGEB’e buradan kullanıcı adı ve şifreniz ile giriş yaparak ilgili başvuru formunu doldurmaya başlayabilirsiniz.

Sağlıcakla kalın.