KOSGEB’in desteklediği sektörlerden biri de otellerdir. Ayrıca otellerin haricinde desteklenen konaklama yerleri şunlardır:
- Hosteller
- Devremülkler
- Tatil evleri
- Apart oteller
- Butik oteller
- Bungalov
- Dağ evleri
- Tatil amaçlı pansiyonlar
- Kamp alanları
- Öğrenci ve işçi yurtları
- Misafirhaneler vb.
KOSGEB tüm bu yukarıda sayılan konaklama yerlerini destekleyebilmektedir. Ancak, KOSGEB desteği, tek bir destekten ibaret değildir. Birden fazla desteği bulunmaktadır. Bu nedenle, KOSGEB otel desteği ne kadar sorusunu KOSGEB otel destekleri konusu ile birlikte irdelemek istiyorum.
Tekrar etmekte fayda var: KOSGEB otel destekleri, diğer konaklama yerleri için de geçerlidir.
İçindekiler
KOSGEB otel destekleri nelerdir?
KOSGEB’in birçok destek programı bulunmaktadır. Bu desteklerin tümünü KOSGEB destekleri nelerdir? isimli yazımızdan ulaşabilirsiniz. Bu desteklerin büyük bir çoğunluğu imalatçı KOBİ’lere yöneliktir. Ancak, otel ve konaklama yerlerinin de faydalanabileceği KOSGEB destekleri bulunmaktadır.
Burada özellikle konaklama ve otel işletmelerinin faydalanabileceği veya otel-konaklama işletmesi açmak isteyen girişimlerin yararlanabileceği destekler üzerinde durmak istiyorum.
Diğer desteklerin detayına inmek zaman kaybı olacaktır.
Öyleyse nedir bu KOSGEB otel destekleri, buna geçelim.
KOSGEB otel destekleri şunlardır:
- KOSGEB yeni girişimci desteği
- KOSGEB genel destek programı
- KOSGEB KOBİ proje destek programı
- KOSGEB kredi faiz desteği
Şimdi dilerseniz, bu desteklerin biraz detayına geçelim.
KOSGEB otel destekleri 1: Otel işletmesi açacak olanlar için destek
Bu destek, hali hazırda otel veya konaklama işletmesi olmayan ve otel ve konaklama yeri yatırımı yapmak isteyen yatırımcılara verilmektedir.
Aşağıdaki örnekler eski senelerden alınmıştır, miktarlar güncel olmayıp, her sene değişebilmektedir.
Desteğin toplam üst limiti en fazla 150.000 TL’dir. 50.000 TL geri ödemesiz, 100.000 TL ise geri ödemelidir. Geri ödemeli destek, sadece makine-teçhizata verilir. Faizsizdir. Banka teminat veya KGF kefalet mektubu şartı aranır. Destek oranı geri ödemeli destek için de geçerlidir.
Bu destekten faydalanmak için işletme açmadan önce KOSGEB girişimcilik sertifikası almak şarttır.
Bu desteğin detaylarına KOSGEB yeni girişimci desteği isimli yazımızdan ulaşabilirsiniz. KOSGEB yeni girişimci desteği başvurusu için KOSGEB girişimcilik aşamaları yazımızı inceleyebilirsiniz.
KOSGEB otel destekleri 2: Proje esaslı olmayan destekler
Bu destek için proje yazmak gerekmez. Hali hazırdaki otel ve konaklama işletmeleri faydalanabilir. Sadece başvuru yapmak yeterlidir. Otel ve konaklama yerleri bu destek programı altındaki tüm desteklere başvuru yapabilir.
Özellikle otel ve konaklama yerleri için öne çıkan destekler şunlardır:
- Nitelikli eleman desteği: Bu destek ile üniversite mezunu personel istihdam edebilir ve aylık ücretinin belli bir oranını geri alabilirsiniz. Toplam üst limiti 50.000 TL’dir. KOSGEB nitelikli eleman desteği kapsamında bu hibeyi alabilmeniz mümkündür.
- Yurt içi fuar desteği: Yurt içindeki fuarlara katılabilirsiniz. Belli bir oranda destek ödemesi alırsınız. Desteklediği fuar listesine her zaman ulaşabilirsiniz.
- Yurt dışı iş gezisi desteği: KOSGEB’in onayladığı yurt dışı iş gezilerini inceleyebilirsiniz.
- Tanıtım desteği: Yurt içi marka tescil belgeniz var ise tanıtım desteği alabilirsiniz. Desteğin detaylarına KOSGEB katalog desteği adlı yazımızdan ulaşabilirsiniz.
- Diğer destekler: Öne çıkan diğer destekler; belgelendirme desteği, eğitim desteği, danışmanlık desteği, sınai mülkiyet hakları desteğidir.
KOSGEB otel destekleri 3: Kurumsallaşma ve markalaşma desteği
Bu destek çağrı esaslıdır. Her zaman başvuru yapılamaz. Kurumsallaşma ve markalaşma projeleri desteklenir. Proje ile başvuru esastır. Toplam destek üst limiti 150.000 TL’dir. Birçok otel ve konaklama işletmesi bu destek programından faydalanmıştır. Proje kapsamında, personel, makine-teçhizat, yazılım ve reklam ve hizmet giderleri desteklenmektedir.
KOSGEB otel destekleri 4: KOSGEB kredi faiz desteği
Kredi faiz desteği her zaman verilmez. Dönem dönem verilir. Bankadan çekeceğiniz kredinin faizini KOSGEB karşılar. İlk bir yıl ön ödemesizdir. En son 2017 yılında 50.000 TL’ye kadar verilmişti.
2024-2025 yılında bu kredi faiz desteğinin verilip verilmeyeceğini KOSGEB faizsiz kredi ne zaman verilecek? isimli yazımızdan okuyabilirsiniz.
Sağlıcakla kalın.
bungalov konaklama tesisi kurulumunda bungalov yapımı için kullanılacak malzemeler(kereste ,obs sunta, kapı, pencere, izolasyon vb) hibe veya kredi desteğine girer mi?