KOSGEB Yeni Girişimci Desteği 2024-2025

KOSGEB yeni girişimci desteği 2024-2025 ile işletme kurmak isteyen girişimcilere, geri ödemesiz ve geri ödemeli olmak üzere toplamda 150.000 TL’ye kadar destek sağlanmaktadır. Peki ama KOSGEB yeni girişimci desteği nedir? Başvurusu nasıl yapılır? diye soracak olursanız, sizin için hazırlamış olduğumuz bu yazıda, tüm bu soruların cevaplarını bulabileceksiniz.

2024-2025 Güncelleme: Aşağıdaki örnekler eski senelerden alınmıştır, miktarlar güncel olmayıp, her sene değişebilmektedir. Hatta şartlar da değişmekte olup, geleneksel girişimcilik desteği kapsamında olan sektörlere verilen destekler oldukça sınırlandırılmıştır. Bu yüzden aşağıdaki bilgileri baz almamanızı, Kosgeb Resmi Sitesi’nden kesin bilgiyi edinmenizi öneriyoruz.

KOSGEB yeni girişimci desteği 2024-2025 nedir?

Ülkemizin ve KOSGEB’in en popüler desteği, KOSGEB yeni girişimci desteğidir. Bu destek, işletme kurmak isteyen girişimciler için hazırlanmış bir hibe ve kredi programıdır. Yeni işletme kuracak olan girişimcilere bu destek verilmektedir. Mevcut işletmesi olanlar, KOSGEB yeni girişimci desteğinden faydalanamamaktadır.

Bu nedenle, eğer mevcut işletmeniz varsa diğer KOSGEB desteklerini incelemenizi tavsiye ediyorum.

İlgili kategori: KOSGEB destekleri

KOSGEB girişimcilik desteği ile yeni işletme açacak olanlara 150.000 TL’ye kadar hibe ve kredi desteği verilmektedir. Bu desteğin 50.000 TL’si geri ödemesiz (hibe), 100.000 TL’si ise ilk 30 ay ön ödemesiz, %0 faizli geri ödemeli kredidir.

KOSGEB yeni girişimci desteği için kimler başvuru yapabilir?

İlk olarak, her işletme kuracak olanların bu desteğe başvuru yapamayacağını ifade etmek isterim. KOSGEB girişimcilik desteği için başvuru yapacak olanlarda aranan şartlar şunlardır:

  • İşletme kurulmadan önce işletmeyi açacak olan girişimcinin KOSGEB kursuna katılması ve girişimcilik belgesi alması gerekmektedir. İşletmenizi, İŞGEM‘de açacak iseniz bu kursa katılmanıza gerek yoktur.
  • KOSGEB’e başvuru tarihi itibariyle son 1 yıl içerisinde aynı faaliyet konusunda şahıs işletmenizin olmaması gerekmektedir. Örneğin, 5 ay önce bir market işletmeniz vardı. Bu işletmeyi kapattınız. İşletmeyi kapadıktan sonra 12 ay geçmeden market işletmesi için KOSGEB’e başvuru yapamazsınız. Ancak, farklı bir sektör için başvuru yapabilirsiniz.
  • İşletme açmak istediğiniz faaliyet alanının KOSGEB tarafından desteklenmesi gerekmektedir. Tarım, hayvancılık, eğitim ve sağlık hizmetleri, serbest meslek erbablığı, eğlence, spor gibi alanları KOSGEB desteklemez.
  • Mevcut herhangi bir işletmede %50’den fazla ortaklığınızın bulunmaması gerekmektedir. Örneğin, bir limited şirkette %55 ortaklığınız varsa bu destek ile yeni bir işletme açamazsınız.
  • Başka bir yerde SGK hükümlerine tabi olarak çalışmamanız gerekmektedir. Kuracağınız işletmede işin başında olmak zorundasınız. Bu da Bağ-Kur’lu olmak zorunda olduğunuzu gösteriyor.
  • Kuracağınız işletmenin Türk Ticaret Kanunu’nda tanımlanmış bir hukuki statüsü olmalıdır. Adi ortaklık şirket yapısı kabul edilmemektedir. İşletmenizin şahıs işletmesi, limited veya anonim şirket vb. türlerde olması gerekmektedir.
  • Kurulacak olan işletmede en az %30 kurucu ortaklık payınızın olması gerekmektedir. Destek süreci boyunca bu payın altına düşemezsiniz.

Yukarıdaki kriterleri sağlayacaksanız, siz de bu desteğe başvuru yapabilirsiniz.

KOSGEB yeni girişimci desteği başvurusu nasıl yapılır?

KOSGEB girişimcilik desteği için gerekli adımları, sırasıyla atmalısınız. Bu sırada, asla şaşma olmamalıdır. Aksi takdirde, süreç tıkanabilir ve destek ödemesini alamayabilirsiniz.

Bu nedenle, buradaki yönlendirmelerimizi dikkate almanızda fayda vardır.

  • Adım 1: KOSGEB girişimcilik belgesi almak.
  • Adım 2: İşletmenizi yasal olarak kurmak.
  • Adım 3: İşletmenizi KOSGEB’e kayıt etmek ve onaylatmak.
  • Adım 4: e-Devlet şifresi temin etmek.
  • Adım 5: e-Devlet üzerinden başvuru yapmak ve iş planı yazmak.
  • Adım 6: Başvurunuzun değerlendirilmesi. Değerlendirme kriterleri aşağıdaki gibidir.

    Girişimcinin/ekibinin işin yürütümü yönünden bilgi, beceri ve deneyim düzeyi

    Girişimcinin işi başarma isteği, motivasyonu ve kararlılığı

    Müşteri/pazar/rakip analizlerinin yeterliliği

    İşin ticari başarı potansiyeli

    İş yeri niteliklerinin işin gereksinimlerini karşılama durumu

    Finansman kaynaklarının uygunluğu ve finansal sürdürülebilirlik

    Kurulacak işin, muvazaalı olarak devir, başka bir işin devamı veya genişletilmesine yönelik olup olmadığı

    İş fikriyle ilgili araştırma, hesaplama ve öngörülerin tutarlılığı

    Gider/harcama kalemlerinin gerekliliği ve maliyetlerin uygunluğu

    Verilecek desteğin işin kurulması ve yürütülmesine olan katkısı

  • Adım 7: Taahhütnameyi KOSGEB İl Müdürlüğü’ne teslim etmek. (Başvurunuz onaylanırsa)
  • Adım 8: Destek sürecini başlatmak.

Yukarıdaki süreç, aslında KOSGEB girişimcilik desteği aşamalarının özet halidir. Bu aşamaları, teker teker yürütmelisiniz.

Yukarıda yer alan süreçlerin en önemlisi, başvurunuzun değerlendirilmesidir. Çünkü, eğer başvurunuz reddedilirse girişimcilik desteği alamazsınız. Başvurunuzu yaptıktan sonra kurula davet edilebilirsiniz. Sizden sunum yapmanızı isteyebilirler. Bu sunuma bir nevi mülakat diyebiliriz. İş fikriniz ve durumunuz ile ilgili mülakat sorularına doğru cevaplar vermelisiniz.

KOSGEB yeni girişimci desteği ne kadar?

KOSGEB yeni girişimci desteği tutarı, 150.000 TL’dir. 50.000 TL’si geri ödemesiz; 150.000 TL’si geri ödemelidir.

Şimdi dilerseniz, bu iki desteği sırasıyla inceleyelim.

50.000 TL geri ödemesiz KOSGEB yeni girişimci desteği

Geri ödemesiz olan hibe desteği üçe ayrılır:

  • İşletme kuruluş desteği

Desteğin miktarı, 2.000 TL’dir. Bu desteği almanız için herhangi bir ödeme belgesi ibraz etmenize gerek yoktur. Sadece sisteme giriş yaparak ödeme talep formu oluşturmanız gerekmektedir. Bu desteğin tamamını, KOSGEB işletmenin banka hesabına yatıracaktır.

  • Kuruluş dönemi makine-teçhizat, ofis donanım ve yazılım desteği

Bu desteğin üst limiti ise 18.000 TL’dir. Bu tutar en fazla 27.000 TL’ye kadar çıkartılabilir. Bu durum, tamamen Kurul’a kalmıştır. Bu durumda işletme gideri desteği üst limiti ise 21.000 TL olacaktır.

İlgili gider kalemlerinin işletmenin kuruluş tarihinden itibaren 24 ay içinde satın alınması gerekmektedir. Destek ödemesi yapılmadan önce KOSGEB uzmanı işletmenizi ziyaret edecektir. Son olarak, satın alacağınız makine-teçhizatın ya yeni ya da en fazla 3 yaşında olması gerekiyor. Eğer yeni değilse makine-teçhizatın yaşını ispat etmelisiniz. İspat belgeleri ise şunlardır: İlk kullanıcıya ait satış faturası, ilgili odalardan alınabilecek yaşı gösterir belge ve benzeri dokümanlar.

  • İşletme giderleri desteği

Bu desteğin üst limiti ise 30.000 TL’dir. Bu tutar, en fazla 45.000 TL’ye çekilebilir. Bu durumda makine-teçhizat desteği üst limiti 3.000 TL olacaktır.

Personel net ücretleri üzerinden destek ödemesi yapılır. Yeni istihdam şartı aranmaz, asgari geçim indirimi, ikramiye, prim vb. ek ödemeler net ücrete dâhil edilmez. İlgili gider kalemlerinin işletmenin kuruluş tarihinden itibaren 24 ay içinde gerçekleşmesi gerekiyor. İlgili gider kalemleri ise şunlardır: Personel net ücretleri, işyeri kirası (Stopaj hariç)

100.000 TL geri ödemeli KOSGEB yeni girişimci desteği (kredi)

Bu desteğin üst limiti 100.000 TL’dir. Geri ödemelidir. Sadece işletmenin kuruluş tarihinden itibaren 24 ay içinde satın alınacak makine, teçhizat ve yazılım için teminat karşılığı verilmektedir. Teminatı dilerseniz KGF’den, dilerseniz bankalardan temin edebilirsiniz. KGF’den almanızı öneririm.

Bu destek için de öncelikli ilgili gideri yapmanız, ödemesini gerçekleştirmeniz gerekiyor. Destek oranı, bu destek için de geçerlidir.

Örneğin 100.000 TL’lik KDV hariç bir makine, kurul tarafından sabit yatırım desteği kapsamında onaylandı. Gidip makineyi alıyor, faturasını kestiriyorsunuz. Destek oranınız ise %70. Ya 118.000 TL ödeyip KOSGEB’den 70.000 TL kredi alacaksınız. Ya da 48.000 TL makineciye ödeme yapacak, geri kalan kısmını da KOSGEB makinecinize ödeyecektir. Sistem bu şekilde çalışmaktadır.

KOSGEB yeni girişimci desteği destek oranları nedir?

Destek oranları şu şekilde belirlenmiştir:

  • 1. ve 2. Bölgeler için; %60 (altmış),
  • 3., 4., 5. ve 6. Bölgelerde bu oran %70 (yetmiş) olup, eğer girişimci kadın, gazi, birinci derecede şehit yakını veya engelli ise bu oranlara % 20 (yirmi) ilave edilir. Ancak, İşletme Kuruluş Desteği için oran uygulanmaz.

İlgili içerik: KOSGEB destek bölgeleri ile ilgili detaylı bilgi almak için kosgebdestekler.com/kosgeb-destek-bolgeleri/ bağlantısını ziyaret ediniz.

KOSGEB yeni girişimci desteği ödemesi nasıl yapılır?

KOSGEB yeni girişimci desteği için SGK ve vergi borcunuzun belli limitlerin, tahmini olarak 1.300 TL üstünde olmaması gerekiyor. SGK ve vergi borcunuz, limitlerin üzerindeyse destek ödemesi size yapılmaz, borcunuza mahsup edilir. Geri kalan tutar, size ödenir.

KOSGEB’den destek ödemesi almanız için Ödeme Talep Formu oluşturmanız gerekmektedir. Ödeme talep formunu, e-Devlet üzerinden yapabilirsiniz. Ödeme talep formuna ek olarak gider kalemleriniz için fatura ve dekont da ibraz etmeniz gerekiyor. Yani ödeme yapmış olmanız şarttır.

2018 yılında erken ödeme seçeneği getirilmiştir. Destek tutarının %20 oranında teminat ibraz ederseniz, makine-teçhizat için erken ödeme alabilirsiniz. Erken ödeme ile ilgili detaylara buradan ulaşabilirsiniz.

Ancak makine teçhizat desteği ve sabit yatırım desteği için tedarikçinize de KOSGEB ödeme yapabilir. Siz, sadece KDV ve sizin payınıza düşen tutarı ödersiniz. Geri kalan kısmı, tedarikçinize KOSGEB öder.

Şunu da belirtmek gerekiyor, destek ödemesine esas belgelerin en geç 1 yıl içinde bağlı bulunduğunuz KOSGEB il müdürlüğüne Ödeme Talep Formu ile birlikte ibraz edilmesi gerekmektedir. Aksi halde, destek ödemesi alamazsınız.

İşletmemi kapatırsam ne olur?

KOSGEB yeni girişimci desteği kapsamında satın alınan makine, teçhizat, yazılım ve ofis donanımları 3  yıl süre ile satamaz, kiralayamaz, devredemez ve rehin gösteremezsiniz. Bu, genel bir kuraldır. Yapmanız halinde faizi ile destek ödemesi geri alınır.

İşletmenin kapanması veya desteğin sonlandırılması halinde ise aşağıda bahsedeceğim süreç geçerlidir.

  • ”İşletmenin kastının veya ağır kusurunun bulunmaması,
  • Ölüm, ağır kaza, ağır hastalık, tutukluluk, yangın, deprem, su basması, hırsızlık gibi mücbir sebeplerin varlığı,
  • Faaliyetlerini engelleyecek nitelikte, finansal yetersizlik, öngörülemeyen kriz, terör olayları, pazar daralması gibi zorunluluk hallerinin yaşanması,

gibi durumların tespiti halinde, yapılan geri ödemesiz desteklerin iadesi istenmez, geri ödemeli destekler sürecine uygun olarak tahsil edilir.”

”Aksi takdirde; yapılan geri ödemeli destekler Kurul Karar tarihinde muaccel hale gelir ve teminat nakde çevrilmek suretiyle, geri ödemesiz destekler ise ödeme tarihinden itibaren muaccel hale gelir ve işleyecek yasal faizi ile birlikte tahsil edilir.”

KOSGEB yeni girişimci desteği ile ilgili soru ve görüşlerinizi bize iletebilirsiniz.

“KOSGEB Yeni Girişimci Desteği 2024-2025” üzerine 3 yorum

  1. ricam beni ararsanız projem hakkında size tanışmak istedigim bazı soeularımı anlatmak isterim saygılar Resul

    Yanıtla

Yorum yapın